Poměr: 60 dkg scampi, vývar ze zeleniny, zelená petržel, 3 plátky citrónu, sůl, 4 dkg oleje, 6 dkg cibule, asi lžička koření kari, 1 větší nakyslé jablko, 5 dkg rajčatového protlaku, 4 dkg mandlí nebo kokosu, 1/8 litru smetany, 1 žloutek, rybí nočky (viz recept č. 1030) a zelená petržel.
Postup: Scampi očistíme, ve slabě osolené vodě krátce předvaříme, pak odloupneme skořápky z ocásků, masité ocásky vyjmeme, podélně na hřbetě nakrojíme a odstraníme střívka. Potom ocásky ve vývaru, do kterého jsme přidali zelenou petržel a plátky citrónu, dovaříme do měkka.
Pak si připravíme omáčku: V kastrolu na rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme k ní koření kari, nastrouhané jablko, rajčatový protlak, oloupané a nastrouhané mandle nebo kokos, osolíme, povaříme a hotovou omáčku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně a postavíme ji do vodní lázně.
V témže vývaru, ve kterém jsme vařili scampi, uvaříme rybí nočky. Na nahřátou mísu věncovitě rozložíme uvařené rybí nočky, do středu nočků dáme zelenou petržel a na ni položíme uvařené scampí ocásky. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako teplý mezichod.
Pro 4 – 6 osob.
Úprava trvá ¾ hodiny.
Zanechat komentář