Krátce před upotřebením maso v celku rychle omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Nikdy je však nesmíme máčet. Někdy postačí, otřeme-li je důkladně utěrkou, namočenou v horké vodě. Je-li již maso (kosti) nepatrně oslizlé, omyjeme je ve slabě octové vodě a znovu opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Nikdy však nepoužíváme k přípravě pokrmů masa šedě zabarveného a zapáchajícího.
Omyté a osušené maso pak podle druhu a upotřebení masa odblaníme, popřípadě zbavíme šlach a kostí, zejména větších.
Jednotlivé porce masa začistíme, a jsou-li ohraničené nebo prorostlé silnějším vazivem (šlachami), pak šlachy několikrát překrojíme, aby se při pečení nestahovaly. Teprve potom naklepáváme jednotlivé porce na prkénku mírně navlhčeném vodou – pokud to ovšem kuchařská úprava nevyžaduje jinak. Větší kusy masa a porcované maso hrubší vláknitosti, např. roštěnky, vepřové kotlety apod., naklepáváme paličkou. Porcované maso jemné vláknitosti, jako jsou řezy ze svíčkové, bifteky apod., stačí naklepat plochou stranou širšího nože.
Porcované maso připravované s kostí (kotlety nebo řez roštěnce se žebrem apod.), nožem od kosti trochu uvolníme, aby se i v těchto místech maso při tepelné úpravě dobře podusilo, propeklo nebo prosmažilo. Některá, a to obzvláště libová a suchá masa můžeme před úpravou protáhnout slaninou (prošpikovat). V mnohých případech protahujeme maso i s uzeným masem, jazykem, mrkví, okurkou apod.
-
Domácí uzený špek
Domácí uzený špek
Budete potřebovat
vepřové sádlo – ideálně 3-4 cm vysoké sůl (dle chuti, ale doporučeno cca ...
-
Recept na palačinky podle naší babičky
Recepty na palačinky se často předávají z generace na generaci, a palačinky podle babičky mají zvláštní kouzlo...
-
Grilované karbanátky s houbovou omáčkou
Představte si ideální situaci...
-
Vepřové ve vlastní šťávě zavařené do sklenic
Ingredience : 1kg vepřového bůčku bez kosti, 1 kg vepřového plecka nebo libovější krkovice, 500 g vepřových kůží, česnek...
- Dorty
- Maso
- Míšené a mixované nápoje
- Aperitivy neboli nápoje povzbuzující chuť k jídlu
- Bowle
- Crusty (Crustas)
- Cukrové sirupy
- Fizy (Fizzes)
- Flipy (Flips)
- Grogy (Grogs)
- Horká vína
- Koktaily (cocktails)
- Ledové nápoje – Cobblery (Cobblers)
- Limonády
- Mixérské načiní a postup při měření,chlazení a míšení nápojů
- Mléčné míšené (mixované) nápoje
- Punče
- Rozmanité druhy nápojových specialit
- Vhodné zákusky k nápojům
- Základní suroviny potřebné k přípravě míšených a mixovaných nápojů
- Nezařazené
- Omáčky
- Ovoce
- Pečivo, moučníky a cukroví
- Pokrmy z brambor
- Potraviny
- Předkrmy
- Přílohy
- Stolováni
- Studená kuchyně
- Koktajly – lahůdková směs ve sklenicích
- Korýší pokrmy studené
- Majonézy
- Masité pokrmy studené
- Máslové míšeniny (krémy)
- Ozdoby pro studenou kuchyni
- Pěny a pěnové chlebíčky
- Rosol a aspik
- Rozličné malé studené předkrmy a zákusky
- Rybí pokrmy studené
- Saláty
- Studené omáčky
- Studené polévky
- Sýry a tvaroh v různé úpravě
- Vaječné pokrmy studené
- Zeleninové pokrmy studené
- Teplá kuchyně
- Bramborové pokrmy (příkrmy a samostatné pokrmy)
- Drůbeží pokrmy
- Guláše, perkelty, paprikáše a ragů
- Hlemýždí pokrmy
- Houbové pokrmy
- Hovězí maso,jeho roztřídění a upotřebení v kuchyni
- Jehněčí maso, jeho roztřídění a upotřebení v kuchyni
- Korýší pokrmy
- Masité pokrmy
- Máslové míšeniny ke zpestření chuti teplých pokrmů
- Moučné a obilninové pokrmy (příkrmy a samostatné pokrmy)
- Pokrmy z králičího masa
- Pokrmy z kůzlečího masa
- Pokrmy ze sekaného nebo mletého masa
- Rybí pokrmy (teplé předkrmy,mezichody,samostatné pokrmy)
- Skopové maso, jeho roztřídění a upotřebení v kuchyni
- Sýrové a tvarohové pokrmy
- Telecí maso,jeho roztřídění a upotřebení v kuchyni
- Teplé omáčky
- Teplé topinky
- Vaječné pokrmy (samostatné pokrmy a mezichody)
- Vepřové maso, jeho roztřídění a upotřebení v kuchyni
- Vývary a polévky
- Polévky
- Drůbeží polévky čiré
- Hovězí polévka s knedlíčky
- Hovězí polévky čiré
- Hovězí polévky se sedlinami
- Hovězí polévky se svítkem
- Masité polévky zadělávané bílé a hnědé
- Polévky bramborové
- Polévky houbové
- Polévky kašovité a krémové
- Polévky luštěninové
- Polévky ovocné
- Polévky různé
- Polévky s masem, nezahuštěné
- Polévky s masem, zahuštěné
- Polévky z mezinárodní kuchyně
- Polévky z rajčat
- Polévky z želv a raků
- Polévky zeleninové bílé
- Polévky zeleninové nezahuštěné
- Polévky zelné
- Rybí polévky čiré
- Rybí polévky zadělávané
- Vložky – zavářky do polévek
- Vývary z masa,drůbeže a ryb
- Základní polévky zadělávané
- Zavářky do polévek (na 1 litr)
- Zvěřinové polévky čiré
- Zvěřinové polévky zadělávané
- Vývary
- Polévky
- Žabí pokrmy
- Zeleninové pokrmy (příkrmy, mezichody a samotné pokrmy)
- Vaření zeleniny
- Zelenina dušená na slanině
- Zelenina dušená na smetaně
- Zelenina vařená nebo dušená s horkým máslem (francouzský způsob přípravy)
- Zelenina vařená nebo dušená s různými omáčkami
- Zelenina vařená nebo dušená se studeným máslem (anglický způsob přípravy)
- Zelenina vařená nebo dušená, zadělávaná
- Zelenina vařená zapékaná a opékaná
- Zelenina vařená, s máslem a strouhanou houskou (polský způsob přípravy)
- Zelenina plněná
- Zelenina smažená
- Zeleninové karbanátky, řízky, nákypy, pudinky, apod.
- Vaření zeleniny
- Želví pokrmy
- Zvěřinové pokrmy
- Tvaroh a sýry
- Vejce
- Vysvětlivky k textu
- Zařízení kuchyně
- Zelenina,houby
- Zmrzliny
Zanechat komentář