Opékání minutek v pánvi na tuku

Na opékání minutek je nejvhodnější ocelová pánev a pokud možno otevřený oheň. Z tuku je nejvhodnější sádlo, pro některé druhy masa také olej.
Tuk v pánvi rozpálíme, pak do něj vložíme připravené porce masa a prudce je bez přilévání tekutiny na obou stranách opečeme. Prudkým žárem se na mase vytvoří ochranná kůrka, která zabraňuje vytékání šťávy z masa. Při obracení do minutek nikdy nepícháme vidličkou, obracíme je buď odpěňovačkou nebo lopatkou. Žár udržujeme tak velký, aby se tuk zbytečně nepřepaloval. Volba pánve je závislá na velikosti a množství masa. Volíme proto takovou pánev, aby dno bylo pokud možno vždy celé pokryto masem. Opékání minutek trvá přibližně 5 – 20 minut. Doba opékání záleží hlavně na druhu úpravy a na tloušťce a druhu masa. Čím jsou porce menší a tenčí, tím musí být opékání prudší a kratší, neboť jinak by se maso vysušilo. Minutky, zvláště upravované z masa, nemůžeme však opékat několikrát po sobě v témže omastku. Šťáva, která při opékání masa do omastku vytekla, by se přepálila a hořkla. Proto další dávku minutek opékáme vždy v omastku čerstvém. Znamená to, že množství tuku, které je v poměru u jednotlivých receptů uvedeno, rozdělíme podle množství tuku, které je v poměru u jednotlivých receptů uvedeno, rozdělíme podle množství, velikosti a druhu minutek na dvakrát nebo na třikrát.

Opečené maso ihned přendáme na teplý talíř a upravíme šťávu: Po vyjmutí masa slijeme s povrchu šťávy tuk. Zbylá šťáva je většinou připečena ke stěně nádoby, proto k ní přilijeme trochu vývaru a vařečkou ji uvolníme, rozvaříme, osolíme a procedíme. Procezenou šťávu zjemníme kouskem čerstvého másla. Přírodní šťáva má výbornou chuť i krásnou zlatohnědou barvu. Je i lehčeji stravitelná. Chceme-li mít šťávu hustší, zaprášíme ji moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a povaříme, nebo ve šťávě krátce povaříme 5 g másla, prohněteného s 5 g hladké mouky.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>