Poměr: 1,20 kg hovězí oháňky, 2 ½ litru vody, sůl, 4 dkg sádla, 5 dkg hovězích jater, 6 dkg mrkve, 6 dkg kořenové petržele, 4 dkg celeru, 5 dkg cibule, kousek kapusty, půl stroužku česneku a 10 zrnek pepře.
Postup: Do vařící osolené vody vložíme opláchnutou a na kousky nakrájenou oháňku. (Oháňku snadno překrájíme mezi ocasními obratly.) Oháňku vaříme zakrytou pokličkou 2 – 2 ½ hodiny. Sraženinu, která se při vaření utvořila na povrchu, odstraníme. Asi půl hodiny předtím, než maso změklo, přidáme zeleninu nakrájenou na tenké plátky a osmaženou na sádle, syrovou cibuli, česnek, na kostičky nakrájená játra a koření. Uvařenou oháňku pak z vývaru vyjmeme, upravíme na nahřáté talíře a polijeme trochou vývaru.
Poznámka: Vařením oháňky s uvedenými přísadami současně získáme výborný hnědý vývar – bujón, který podáváme s různými knedlíčky, nočky, svítky, sedlinami apod.
Podáváme jako mezichod nebo jako hlavní chod.
Příloha: Chléb a nastrouhaný křen nebo hořčice, vařené brambory, dušená zelenina, zeleninové saláty, zelenina nakládaná v octovém nálevu, ze studených omáček pak octová omáčka, červený křen apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář