Dvojité roštěnky jsou plátky masa, nakrájené přes vlákno z dobře odleželého, očištěného nízkého roštěnce, silné 2 až 3 cm a těžké 20 až 25 dkg. Pečeme je ponejvíce napolo, tj. po anglicku. To znamená, že mají být uvnitř růžové a šťavnaté. Dvojitá roštěnka stačí pro 1 až 2 osoby.
Poměr: 3 dvojité roštěnky 20 až 25 dkg těžké, sůl, mletý pepř, 12 dkg sádla, 3 dkg másla a trochu vývaru z hovězího masa nebo z kostí.
Postup: Dvojité roštěnky na okraji několikrát nařízneme, naklepeme je, osolíme, opepříme, ze stran shrneme do původního tvaru a výšky a v pánvi na rozpáleném sádle pečeme po každé straně asi 6 minut, tj. celkem asi 12 minut. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji. Upečené dvojité roštěnky přendáme na nahřátý talíř. Ze šťávy sebereme tuk, podlijeme ji vývarem, osolíme, krátce povaříme, zjemníme máslem a dvojité roštěnky upravené na míse jí přelijeme.
Poznámka: Chceme-li mít dvojité roštěnky dopečenější, pak pečení na každé straně asi o 2 minuty prodloužíme. Upečené dvojité roštěnky můžeme nakrájet šikmo na plátky a pak je úhledně rozložit na mísu. Vhodným obložením dosáhneme různých obměn. (Viz Řezy ze svíčkové.)
Dvojité roštěnky obvykle obkládáme plátky máslových míšenin.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opékané nebo smažené brambory, vařená nebo dušená zelenina, zeleninové saláty apod. Vhodná je také některá ze speciálních omáček hnědých.
Pro 3 – 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář