Poměr: 75 dkg telecího masa z plece, kližky nebo krku, 8 dkg másla, 4 dkg slaniny, 6 dkg cibule, sůl, sladká mletá paprika, 3 dkg hladké mouky, 1/8 litru sladké smetany nebo mléka a vývar z kostí nebo zeleniny.
Postup: Omyté a očištěné telecí maso nakrájíme na větší kostky. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme do něj na kostičky nakrájenou slaninu, trochu ji vyškvaříme, pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu ji osmahneme, zaprášíme paprikou, na to vložíme připravené maso, osolíme a za občasného podlévání vývarem dusíme zakryté asi 20 minut. Potom šťávu trochu vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme smetanou nebo mlékem a trochu vývaru a maso dodusíme do měkka.
Obměny: Zahuštěnou šťávu můžeme po vyjmutí masa procedit a maso v procezené šťávě dodusit. Do šťávy můžeme přidat také 4 dkg kečupu nebo protlaku z rajčat a lžíci bílého vína.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory, slané pečivo, dušená rýže, noky, těstoviny nebo knedlík.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář