Poměr: 70 dkg masa z plece, z krku nebo z hrudí, sůl, 6 dkg másla, vývar z telecích kostí nebo voda, 30 dkg květáku ve slané vodě uvařeného a rozebraného na růžičky a koriandr nebo muškátový květ. Na jíšku 6 dkg másla a 6 dkg hladké mouky a malé houskové knedlíčky (viz recept č. 674).
Postup: Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na větší kostky. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme do něj nakrájené a osolené maso a po všech stranách je opečeme. Pak maso podlijeme vývarem nebo vodou a zakryté pokličkou do měkka udusíme. To trvá asi 45 minut. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z telecích kostí a šťávou z podušeného masa, a za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Do povařené husté omáčky vložíme podušené maso, uvařený květák a houskové knedlíčky, osolíme, okořeníme a krátce vše povaříme. Maso pak upravíme na talíře, nebo je podáváme v timbálových miskách.
Poznámka: Chuť upraveného pokrmu zlepšíme, přidáme-li do něj na plátky nakrájené a na másle podušené hříbky a ve slané vodě uvařené chřestové hlavičky.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako hlavní chod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář