Poměr: 1 kg telecí ledviny (pečínky s ledvinkou), sůl, 10 dkg másla, 3 dkg másla a vývar z kostí.
Postup: Maso opláchneme, pak z něj vykrojíme ledvinu a vykostíme je. Maso potom rozřízneme na plát, osolíme, do středu po délce plátu položíme rozkrojenou ledvinku, maso pevně svineme, spirálovitě dobře ovážeme motouzem a povrch závinu ještě trochu osolíme. V pekáči rozpustíme máslo a závin v něm nejdříve po všech stranách opečeme. Potom k závinu přidáme drobně rozsekané kosti, vložíme do trouby a pečeme asi 1 ½ hodiny. (Přitom poléváme maso vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar.) Upečený závin vyjmeme a odstraníme motouz. Ke šťávě přidáme máslo, osolíme, krátce zavaříme a procedíme. Telecí závin nakrájíme na plátky, urovnáme do dvou řad na nahřátou mísu a ozdobíme zelenou petrželí. Šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Poznámka: K slavnostnější příležitosti můžeme telecí závin s ledvinou, upečený a upravený na míse, obložit plněnými artyčoky, pečenými plátky lilku, dušenými rajčaty a olivami, plněnými a dušenými paprikovými lusky, vařeným chřestem, dušeným zeleným hráškem apod.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Bramborová kaše, brambory opečené nebo smažené, dušená rýže, dušená zelenina, těstoviny a salát ze syrové zeleniny nebo kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¾ hodiny.
Zanechat komentář