Poměr: ¾ litru vepřové krve, 12 dkg slaniny, 6 dkg cibule, trochu kmínu a mletého pepře, popřípadě stroužek česneku, sůl, 8 až 10 strouhané housky a vývar.
Postup: Vepřovou krev dobře rozmícháme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní dobře nakrájenou cibuli, trochu ji zpěníme, pak přilijeme přes cedník krev a trochu vývaru a mícháme, aby se neutvořily hrudky. Potom krev okořeníme, přisypeme strouhanou housku a za stálého míchání dusíme, až krev zhoustne a ztmaví. Hotovou krev osolíme.
Obměna: Místo strouhané housky můžeme do vepřové krve zamíchat krupici a přikořenit majoránkou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb, vařené brambory, dušené kyselé zelí, zelný salát apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 40 minut.
Zanechat komentář