Skopová kýta na smetaně

Poměr: 1 kg masa ze skopové kýty, sůl, mletý pepř, 8 dkg sádla, 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, 6 zrnek nového koření, 10 zrnek pepře, 1 menší bobkový list, trochu tymiánu, 4 dkg hladké mouky, ¼ litru kyselé smetany, trochu citrónové šťávy nebo octa a vývar nebo voda.

Postup: Tuku zbavené a odblaněné skopové maso osolíme a opepříme. V kastrole rozpálíme sádlo, vložíme do něj připravenou kýtu a po všech stranách ji rychle opečeme. Pak k masu přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a pečeme na plotně bez podlévání tak dlouho, až se zelenina trochu osmaží (zčervená). Nesmí však příliš zhnědnout. Potom přidáme koření, podlijeme vývarem a vše zprvu zakryté pokličkou a pak bez pokličky pečeme v troubě asi 1 ½ hodiny. Při pečení kýtu obracíme, podle potřeby podléváme vývarem a maso poléváme šťávou, aby se příliš nevysušilo. Upečené měkké maso vyjmeme. Je-li na šťávě příliš mnoho tuku, sebereme jej a zbylou šťávu se zeleninou zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a dobře provaříme. Omáčku procedíme, k procezené přilijeme smetanu, krátce povaříme a ochutíme citrónovou šťávou nebo octem. Upečenou kýtu nakrájíme na porce, vložíme do hotové omáčky a dobře prohřejeme. Podáváme na horkých talířích.
Obměna: Skopovou kýtu můžeme také před pečením naložit na 1 den do kyselého mléka a pak popř. ještě protáhnout na proužky nakrájenou slaninou.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Knedlíky, nočky, dušená rýže, bramborové krokety a brusinkový nebo jeřabinový kompot.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>