Poměr: 1 větší kuře o váze asi 2 kg, voda, sůl, 12 dkg kořenové zeleniny, 1 menší cibule, ½ kg květáku, 6 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, tlučený muškátový květ, 1/8 litru smetany, 1 žloutek a zelená petržel.
Postup: Očištěné, vykuchané kuře dobře omyjeme, svážeme a v osolené vodě se zeleninou uvaříme do měkka. Měkké kuře vyndáme, kůži sloupneme a kuře nakrájíme na 6 porcí. Očištěný květák uvaříme ve vývaru z kuřete do měkka, měkký vyjmeme drátěnou naběračkou a rozdělíme na růžičky. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji procezeným vývarem z kuřete, osolíme, okořeníme muškátovým květem a za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Do hotové omáčky dáme porce kuřete a uvařený květák, dobře vše prohřejeme a nakonec omáčku zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně. Zadělávané kuře podáváme nejlépe v timbálových miskách a povrch posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Morkové nebo houskové knedlíčky, dušená rýže nebo nudle.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář