Zaječí hřbet po karlovarsku

Poměr: 1 odblaněný zaječí hřbet, sůl, mletý pepř, 15 dkg slaniny, 10 dkg sádla nebo másla, 8 dkg cibule, zvěřinový vývar nebo vývar z kostí, 4 dkg hladké mouky, ¼ litru smetany a trochu citrónové šťávy. – ½ kg jablek, 15 dkg okořeněné majonézy, lžíce rajského kečupu a koňaku. – 60 dkg bramborové kaše, 1/16 litru smetany a 10 dkg rozinek.

Postup: Páteřní kost zaječího hřbetu několikrát nasekneme, aby se při pečení nekroutil. Poté jej slabě osolíme, opepříme, zabalíme do tenkých plátků slaniny a motouzem ovážeme. V pekáči rozpustíme tuk, k němu přidáme drobně nakrájenou cibuli, na ni vložíme připravený zaječí hřbet a za občasného podlévání vývarem v troubě upečeme do měkka. (To trvá asi 1 až 1 ½ hodiny). Upečený zaječí hřbet z pekáče vyjmeme, nakrájíme na porce a postavíme do tepla. Ze šťávy z pečeně odstraníme tuk, šťávu trochu vydusíme, pak ji zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme smetanu, přisolíme, zakapeme citrónovou šťávou a krátce zavaříme. Porce upečeného zaječího hřbetu urovnáme na mísu a procezenou smetanovou omáčkou přelijeme. Jablka oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, promícháme je okořeněnou majonézou a salát ochutíme kečupem a koňakem. Do bramborové kaše přidáme trochu smetany, vyšleháme do pěny a pak do ní promícháme očištěné a krátce povařené rozinky.
Podáváme jako hlavní chod ke slavnostnější příležitosti.

Příloha: Bramborová kaše s rozinkami a jablkový salát.

Pro 4 – 6 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>