Poměr: 3 menší nebo 2 větší holoubata, sůl, 10 dkg másla a trochu vývaru. Na nádivku: 6 a 2 dkg másla, kuřecí játra, 3 žemle, ¼ litru mléka, 1 žloutek, 1 vejce, trochu muškátového květu a zelená petržel, 4 dkg strouhané housky a sůl.
Úprava nádivky: V misce utřeme máslo do pěny, přimícháme k němu žloutek, vejce, ostrouhané, v mléce namočené, dobře vymačkané a prolisované žemle, trochu květu a jemně nakrájené petržele, sůl a strouhanou housku. Nakonec přimícháme do nádivky na másle opečená a jemně rozsekaná kuřecí játra. Do nádivky můžeme také přidat trochu sterilovaného zeleného hrášku nebo na másle podušené žampióny. Holoubata můžeme plnit také některou z nádivek, kterých se používá k nadívání telecího hrudí (viz č. 1109).
Postup: Z dobře očištěných, vykuchaných holoubat odsekneme hlavičky, holé krčky ohneme a zastrčíme do dutiny prsní. Kůži na prsíčkách opatrně nadzvedneme, prostor tak vzniklý vyplníme nádivkou a pak zašijeme. Je-li kůžička potrhaná, naplníme nádivkou pouze dutinu břišní. Holoubata pak osolíme, svážeme (viz č. 1203) a pečeme je na másle ve středně horké troubě do zlatorůžova celkem tři čtvrti až jednu hodinu. Při pečení je občas poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Menší z upečených Hloubat rozpůlíme a větší nakrájíme na čtvrtky, upravíme je na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí. Šťávu z Holoubat podáváme zvlášť v omáčníku.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené brambory maštěné máslem a sypané sekanou petrželí, nebo rýže risipisi a saláty ze syrové zeleniny nebo kompot.
Pro 6 až 8 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář