Poměr: 1 mladá kachna o váze asi 2 kg, sůl, kmín, 5 dkg másla nebo sádla a vývar.
Postup: Kachnu očistíme, hlavu, krk, křídla a nohy odsekneme, vykucháme, vymyjeme, pak ji uvnitř i na povrchu osolíme, posypeme kmínem a svážeme. Místo kmínem můžeme kachnu podle chuti posypat majoránkou. Na pekáči rozpustíme tuk, vložíme do něj kachnu prsíčky dolů, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Když je kachna na hřbetě dost opečená, obrátíme ji a prudce dopečeme. Při pečení ji občas poléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Při dopékání můžeme prsíčka potírat máslem. Pečení kachny trvá asi tři čtvrti hodiny až hodinu. Upečenou kachnu dáme na prkénko, pak ji podél rozpůlíme tak, aby na jedné půlce zůstala celá páteřní kost. Tu pak v celku odsekneme. Potom půlky rozdělíme napříč na 3 až 4 díly podle velikosti kachny.
Díly kachny sestavíme do dvou původních půlek, které položíme vedle sebe na oválnou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, rajčaty apod. Ze šťávy z upečené kachny odstraníme přebytečný tuk a je-li jí málo, přilijeme k ní trochu vývaru, krátce povaříme a kachnu na míse šťávou přelijeme.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Bramborové nebo houskové knedlíky, opékané brambory, dušené zelí nebo salát ze syrové zeleniny, obzvláště okurkový nebo kompot.
Pro 5 – 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář