Bažant pečený na slanině

Poměr: 2 bažanti, sůl, 12 dkg slaniny, 10 dkg másla, 6 dkg cibule, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, trochu tymiánu a zvěřinový vývar nebo vývar z hovězích kostí.

Postup: Připravené, očištěné bažanty opláchneme, uvnitř i na povrchu osolíme, prsa a stehna protáhneme tříčtvrteční dávkou slaniny na proužky nakrájené a svážeme (viz č. 1203). V másle a ve zbytku pokrájené slaniny podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme koření, na to položíme bažanty prsy dolů, podlijeme trochou vývaru, vložíme do trouby a pečeme je na obou stranách celkem asi 1 až 1 ½ hodiny. Při tom je přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Upečené bažanty rozdělíme na porce, dáme na talíře a jednotlivé porce přelijeme přírodní nebo moukou zahuštěnou šťávou.
Šťávu necedíme, pouze z ní odstraníme koření.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Vařené nebo opečené brambory, dušená rýže a dušené červené zelí nebo kompot.

Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>