Brambory zapékané s masem – francouzské

Poměr: 1 kg vařených brambor, 25 dkg šunky nebo šunkového salámu, popř. vařeného uzeného masa, 3 dkg sádla a 6 dkg másla anebo 9 dkg sádla, sůl, 3 vejce a asi ½ litru mléka.

Postup: Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kastrol nebo pekáček vymažeme sádlem a pak do něj naklademe vrstvu brambor, trochu je osolíme, na ně dáme vrstvu na hrubo rozsekaného masa, pokropíme máslem a tak střídavě pokračujeme, až vše vypotřebujeme. Poslední vrstva musí být brambory. Naplněný kastrol vložíme do horké trouby a po krátkém zapečení zalijeme pokrm osoleným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a dopečeme.
Zapékání trvá 30 až 40 minut.
Obměny: Brambory můžeme také kromě masa prokládat třemi na tvrdo uvařenými a na plátky nakrájenými vejci s tím rozdílem, že pokrm zalijeme jen ¼ litrem mléka a 1 vejcem. Pokrm můžeme také po zalití krátce před dopečením posypat nastrouhaným sýrem a povrch pokapat rozpuštěným máslem.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Salát ze syrové zeleniny.

Pro 6 osob.

Úprava trvá ¾ až 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>