Poměr: 60 dkg telecího masa z plece, 4 dkg másla, 2 žloutky, 3 dkg prosáté strouhané housky, sůl, trochu tlučeného květu, zelená petržel, 2 lžíce smetany, 10 až 12 dkg másla na pečení, 2 dkg hladké mouky a vývar.
Postup: Očištěné a opláchnuté telecí maso pokrájíme a pak jemně nasekáme nebo dvakrát umeleme na strojku. V misce utřeme máslo do pěny, pak přidáme žloutky, strouhanou housku, znovu trochu utřeme, přidáme umleté maso, rozsekanou zelenou petržel, sůl, koření, smetanu a vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme oválové řízky, které po obou stranách v pánvi na rozpuštěném másle zvolna pečeme do zlatova (po každé straně asi 4 minuty). Hotové řízky vyjmeme a máslo zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, osolíme a povaříme. Řízky upravíme na talíře, trochou šťávy polijeme a ozdobíme zelenou petrželí.
Obměny: Místo strouhané housky můžeme do hmoty promíchat v mléce namočenou, vymačkanou a umletou žemli. – Hmotu můžeme také přikořenit nastrouhanou citrónovou kůrou.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené brambory, bramborová kaše, dušená rýže a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář