Poměr:
I. 70 dkg syrových brambor, 15 dkg vařených a prolisovaných brambor, 1 vejce, sůl, trochu mletého pepře a asi 18 až 21 dkg hrubé mouky.
II. 70 dkg syrových brambor, sůl, 1 vejce a asi 26 dkg hrubé mouky.
Postup: Syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Potom z nich větší část vyloužené vody slijeme a přidáme vejce, sůl, pepř, popřípadě vařené prolisované brambory, mouku a dobře vše promícháme. Potom lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta středně veliké noky, knedlíky, vkládáme je do vařící osolené vody a pomalu je vaříme 8 až 10 minut. Knedlíky ve vodě vařečkou nadzvedneme od dna. Uvařené knedlíky mastíme sádlem a sypeme osmaženou cibulkou, anebo je poléváme rozškvařenou slaninou.
Poznámka: Nejdříve uvaříme jeden knedlík na zkoušku; rozvaří-li se, přidáme do těsta ještě trochu mouky.
Obměny: Ustrouhané brambory můžeme také dát do cedníku, přelít je horkým mlékem a teprve dobře odkapané zpracovat.
Aby brambory příliš nezčernaly, můžeme je také strouhat do vody, do níž jsme přidali lžíci octa. Pak ovšem musíme ustrouhané brambory dát do plátěného sáčku, dobře vymačkat, vymačkané brambory přelít 1/8 l horkého mléka nebo smetany a potom teprve promíchat s ostatními přísadami.
Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným červeným nebo kyselím zelím, anebo jako příkrm k vařenému a pak opečenému uzenému masu s dušeným zelím.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář