Poměr: 1 kg syrových brambor, 2 vejce, 1 žemle, 2/10 litru mléka, asi 3 dkg hladké mouky, sůl, trochu mletého pepře a 12 dkg sádla na pečení.
Postup: Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme do vody, do které jsme přilili lžíci octa. Před upotřebením je dáme do čisté utěrky nebo plátěného sáčku a dobře vymačkáme. Žemli rozčtvrtíme, namočíme do studeného mléka a rozmočenou krátce povaříme, aby se trochu mléka odpařilo. Pak necháme vychladnout. Vymačkané brambory dáme do mísy, přidáme vychladlou povařenou žemli, vejce, mouku, sůl, pepř a dobře vše promícháme. V pánvi rozpálíme trochu tuku, do něho rozetřeme lžící část těsta do tvaru placky, kterou pak prudce po obou stranách opečeme do křupava. Upečené placky podáváme ihned, jinak ztrácejí nejen na vzhledu, ale i na chuti.
Podáváme jako večeři.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář