Bramborové klobásy

Poměr: 50 dkg vařených nastrouhaných brambor, 3 dkg másla, sůl, 1 vejce, 22 dkg hrubé mouky, 6 dkg cibule, 5 dkg nastrouhaného ementálu, trochu mletého pepře a 30 dkg vařeného uzeného masa nebo salámu, 15 dkg sádla nebo oleje na pečení a 1 bílek na potření.

Postup: Brambory si uvaříme o den dříve a postavíme neoloupané přes noc do chladu. Druhý den je oloupeme a nastrouhané dáme na vál, zasypeme moukou, osolíme, uprostřed uděláme důlek, do něho rozklepneme vejce, přidáme máslo a zpracujeme v tužší, ale vláčné těsto. Z hotového těsta vyválíme plát asi ½ cm silný a nakrájíme z něj 12 pruhů asi 7 cm širokých a asi 20 cm dlouhých.
Do misky dáme umleté maso, přidáme k němu drobně nakrájenou cibuli a nastrouhaný sýr, trochu opepříme a promícháme. Na podélný střed připravených pruhů navrstvíme asi ½ cm vysoko připravenou masitou směs, volné kraje pruhů potřeme bílkem, a pak pruhy podélně svineme v tenčí závitek, který na obou koncích stlačíme. Jednotlivé závitky zatočíme do závitnic (tak jako vinné klobásy), prostrčíme špejlí, obalíme v mouce, vložíme do pekáčku na rozpálené sádlo a na plotně nebo v horké troubě po obou stranách opečeme do zlatova.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: dušená zelenina, obzvláště dušené zelí nebo špenát, popř. okurkový nebo hlávkový salát.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>