Poměr: 60 dkg vepřového masa bez kostí, sůl, trochu mletého pepře a pažitky, 4 dkg cibule, 8 dkg slaniny, 12 dkg strouhané housky, 1/16 litru mléka, 8 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 1/8 litru vývaru, ¼ litru kyselé smetany, trochu citrónové šťávy a vorčesterské omáčky.
Postup: Maso opláchneme, pokrájíme, dvakrát umeleme na strojku a pak k němu přidáme sůl, pepř, jemně rozsekanou pažitku, nastrouhanou cibuli, na kostky nakrájenou a rozškvařenou slaninu a směs dobře promícháme. Nakonec do směsi přimícháme mlékem zvlhčenou strouhanou housku. Ze směsi utvoříme kouličky asi 25 g těžké a v pekáči na rozpuštěném másle je v troubě pečeme asi 15 minut. Potom opečené kouličky drátěnou naběračkou přendáme do kastrolu. Máslo z opečených kouliček zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a kyselou smetanou a povaříme. Hotovou smetanovou omáčku ochutíme citrónovou šťávou a vorčesterskou omáčkou, přisolíme, procedíme na kouličky v kastrole a ještě krátce podusíme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže a jeřabinkový nebo brusinkový kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář