Hašé z telecího nebo hovězího masa

Poměr: 60 dkg vařeného, dušeného nebo pečeného telecího popř. hovězího masa (mohou to být také odkrojky nebo zbytky pečených mas), 1 žemle, 1/8 litru mléka, 3 dkg másla, 2 dkg cibule, trochu zelené petržele, 1 žloutek, sůl, mletý pepř a voda nebo vývar.

Postup: Vychladlé maso pokrájíme. Žemli ostrouháme, namočíme asi na ½ hodiny do mléka a pak ji vymačkáme. Potom maso i žemli společně dvakrát umeleme na strojku. V kastrole na rozpuštěném másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli a zelenou petržel, přidáme umleté maso, žloutek, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vývaru a krátce podusíme.
Obměna: Místo vývarem můžeme hašé podlít bílým přírodním vínem nebo smetanou. Upravujeme-li hašé z hovězího masa, můžeme je ochutit prolisovanou sardelí.
Poznámka: K přípravě tohoto hašé můžeme použít i jiných druhů vařených nebo pečených mas, jako je maso vepřové, králičí, kůzlečí apod. Použijeme-li k přípravě hašé skopového masa, pak společně s cibulkou podusíme stroužek utřeného česneku.
Hotové hašé plníme do paštiček z lístkového těsta anebo haší potřeme teplé topinky a podáváme horké jako teplý mezichod nebo jako zákusek k vínu; nebo hašé upravíme na talíře, na každou jednotlivou porci dáme sázené vejce a jako přílohu podáváme vařené brambory, maštěné máslem a sypané zelenou petrželí, a salát ze syrové zeleniny.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 20 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>