Vaření těstovin

Těstoviny se „navařují“, tj. vařením asi dvojnásobně zvětšují svůj objem, proto je vkládáme do dostatečného množství vařící osolené vody; na ½ kg těstoviny bereme asi 4 l vody a asi 4 až 5 dkg soli. Voda se musí prudce vařit a po vložení těstovin znovu rychle přijít do plného varu. Jakmile těstoviny nasypeme do vařící vody, musíme je ihned ode dna vařečkou zamíchat, aby se nepřichytily na dno nádoby. Čerstvé, tj. doma upravené těstoviny vaříme 4 až 6 minut, kupované 10 až 25 minut, podle druhu, síly, tvaru a stáří těstovin. Před scezením těstoviny ochutnáme, abychom zjistili, jsou-li dobře povařené. Těstoviny zbytečně nepřeváříme, ztrácejí pak tvar, křehkost i chuť. Scezené těstoviny propláchneme studenou vodou, aby se vyplavila část škrobu, a pak je dobře okapané mírně promastíme, aby se neslepovaly. Na každou novou dávku těstovin bereme vždy novou vařící vodu. Kdyby se těstoviny vařily v téže vodě, byly by slizké.
Špagety a makaróny vaříme obvykle vcelku, jak předepisuje italská kuchyně, odkud jsme tyto těstoviny převzali. Vaříme-li tyto těstoviny celé, vkládáme je do vařící vody tak, že jeden konec určitého množství špaget nebo makarónů ponoříme do vařící vody a postupně, jak měknou, je stáčíme do nádoby.
Nepodáváme-li uvařené těstoviny ihned, udržujeme je horké ve vodní lázni.

Štítky:  

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>