Žemlový nákyp slaný

Poměr: 8 žemlí, 10 dkg slaniny, asi ¾ litru mléka, 4 vejce, sůl, trochu zelené petržele, 20 dkg salámu nebo vařeného uzeného masa a trochu tuku a strouhané housky na vymazání ohnivzdorné misky.

Postup: Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme rozškvařenou, vychladlou slaninou a mlékem, v němž jsme rozkvedlali žloutky, pak přidáme sůl a jemně rozsekanou zelenou petržel. Směs necháme asi ½ hodiny stát, tj. tak dlouho, až se tekutina vsákne do žemlí. Potom do směsi promícháme na drobné kostičky nakrájený salám nebo maso a nakonec lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Směs naplníme do máslem vymazané a strouhanou houskou vysypané ohnivzdorné misky a v horké troubě asi ½ hodiny pečeme. Hotový nákyp posypeme sýrem.
Obměna: Místo s masem můžeme nákyp také upravovat s houbami, na másle podušenými, s dušeným zeleným hráškem apod.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Salát ze syrové zeleniny.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>