Poměr: 30 dkg suchých sójových bobů, sůl a voda.
Postup: Sójové boby přebereme, omyjeme v tekoucí vodě a namočíme přes noc do vody. Protože hodně nabobtnají, je nutné přidat dostatečné množství vody, a to na 30 dkg sójových bobů nejméně 3 litry. Druhý den vodu slijeme, na boby nalijeme čerstvou vodu (opět asi 3 litry), osolíme a postavíme na oheň. Sójové boby vaříme pomalým varem přibližně dvě a půl hodiny a občas je vařečkou zamícháme. Slupky, které se při vaření uvolní, odstraňujeme dírkovanou naběračkou. Musíme počítat s tím, že se boby ani po delším vaření nerozvaří a nezměknou na kaši.
Nepoužijeme-li vařených sójových bobů ihned k přípravě pokrmů, necháme je ve vlastním vývaru vychladnout a pak je dáme do chladné místnosti. Déle však než 24 hodiny vařené boby neskladujeme.
Před použitím vodu z bobů slijeme a zbylé, nestravitelné slupky z nich odstraníme.
Ze 30 dkg syrových sójových bobů se navaří asi 70 dkg sójových bobů.
Úprava trvá 2 ½ – 3 hodiny.
Zanechat komentář