Punčový dort

Poměr: Dortové těsto piškotové v dvojnásobném množství (viz Těsta na dorty č. 1493d), 1/8 litru bezbarvého punče, 1/8 litru cukrového sirupu (cukrový sirup zhotovíme tak, že 2 díly cukru a 1 díl vody asi 4 minuty povaříme), několik kapek červeného barviva (bretonu) nebo 2 lžíce malinového sirupu,
10 dkg meruňkové marmelády a citrónová poleva vodová (viz polevy č. 1492e).

Postup: Z piškotového těsta upečeme dva dorty a necháme vychladnout. Jeden dort rozkrojíme na dvě placky. Druhý dort nakrájíme asi na 2 ½ cm široké pruhy. Potom vezmeme jednu placku z rozpůleného dortu, potřeme ji meruňkovou marmeládou a vložíme do dortového kruhu, položeného na plechu.
Punč rozředíme trochou cukrového sirupu a nalijeme stejným dílem do dvou polévkových talířů. Jednu část punče obarvíme bretonem nebo malinovým sirupem.
Nakrájené pruhy z piškotového dortu namáčíme v připravené punčovině a to jeden pruh v červené a jeden pruh v bezbarvé, a klademe je střídavě vedle sebe na potřenou dortovou placku, vloženou v dortovém kruhu. Navrch položíme druhou placku, potřenou marmeládou, na dort dáme prkénko, zatížíme a postavíme přes noc do chladu nebo do chladničky.
Druhý den povrch dortu potřeme zcela slabě meruňkovou marmeládou a po krátkém zaschnutí polijeme dort citrónovou polevou vodovou. Po ztuhnutí polevy mřížkovitě přestříkáme povrch dortu pomocí papírového kornoutku s malým otvorem malinovou nebo rybízovou zavařeninou, anebo zdobíme libovolně podle vlastního vkusu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>