Ingredience: 1,5l zeleninového vývaru, 4 hrsti mladých lístků kopřiv, 50g másla, 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 4-6 lístků libečku, 2 lžíce domácí jíšky, 200ml smetany, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu
Postup: do hrnce si vložíme 50g másla, které necháme rozpustit. Na másle necháme zezlátnout na kostky nakrájenou jarní cibulku společně s plátky česneku. Když zezlátnou, přidáme orestovat také propláchnuté kopřivy společně s lístky libečku a restujeme, dokud lístky nepovadnou. Pak polévku zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a přivedeme k varu. Když polévka dojde do bodu varu, pomocí tyčového mixéru jí rozmělníme najemno. Zahustíme jíškou a necháme 10 minut provářet. Nakonec polévku zjemníme smetanou a můžeme podávat.
Tip: polévku můžeme podávat společně s chlebovými krutony
Zanechat komentář