Ingredience : 1kg vepřového bůčku bez kosti, 1 kg vepřového plecka nebo libovější krkovice, 500 g vepřových kůží, česnek, pepř, kmín, sůl
Postup: Vepřové maso pečlivě vykrájíme od šlach a chrupavek, pokud použijeme krkovici tak i od blanek, které se v mase běžně nachází. Následně pak maso nakrájíme na kostky zhruba 2×2 cm, osolíme , doplníme o koření a necháme dobře odležet v lednici nejméně 4 hodiny.
Vepřové kůže očistíme , a podle velikosti zavařovacích sklenic nakrájíme na čtverce odpovídající velikosti dna sklenice. Ty samozřejmě předem dobře vypláchneme a vymyjeme, ideálně horkou vodou. Při sterilizaci se pak z kůží uvolní rosol, podobně jako při výrobě domácího sulcu, a doplní tak šťávu z vepřového masa.
Maso naplníme asi 2cm pod okraj sklenic, dobře upěchujeme s co nejmenším množstvím vzduchových bublin, zavíčkujeme a sterilizujeme při 95 stupních v horké vodě nejméně jednu hodinu. Po zavaření sklenice necháme vychladnout, a s jednodenní přestávkou pak znovu při téže teplotě zavařujeme další hodinu . Další možný postup uvádí web o domácích zabijačkách v článku Zavařování masa do sklenic, také velmi zajímavý a návodný
Zanechat komentář