1 kg masa z telecí kýty nebo plece, 5 dkg slaniny, 1 lžíce másla, 1 malá cibule 1/8 l bílého vína, 1 lžička másla plná lžička hladké mouky, 1 lžička cukru, 1 pomeranč nebo citrón
Vykostěné maso naklepeme, osolíme, je-li třeba, svážeme je tenkým motouzem do tvaru válečku a protkneme je proužky slaniny. Vložíme je do kastrolu na rozpálené máslo, přidáme cibuli nakrájenou na látky a dusíme nejdříve bez podlévání, pak mírně podlité dopečeme. Měkké maso vyjmeme a uložíme přikryté v troubě. Do šťávy přilijeme víno a přimícháme světlou jíšku rozmíchanou s vývarem. Cukr opražíme nasucho dohněda (nesmíme jej spálit, byl by hořký), zalijeme trochou vody, rozmícháme a přidáme rovněž do šťávy. Šťávu okořeníme ještě kůrou z půlky pomeranče, povaříme a po odstavení z ohně ji zakapeme šťávou z půlky pomeranče. Pečeni nakrájíme a přelijeme hotovou šťávou.
Přílohy: paštičky z listového těsta.
Zanechat komentář