4 telecí řízky, 3 až 4 sardele, 1 menší cibule, trochu citrónové kůry, 5 dkg slaniny, 1 lžíce másla, vývar, 3 lžíce bílého vína, citrón, petrželová nať
Sardele vykostíme, jemně je usekáme, přidáme k nim velmi jemně usekanou cibuli a slaninu a špetku citrónové kůry. Řízky na okraji nařízneme, naklepeme a potřeme je připravenou směsí; nesolíme je, sardele jsou dosti slané. Potřené řízky sbalíme a sepneme párátkem nebo ovážeme nití. Dusíme je na másle nejdříve bez podlévání, pak je mírně podlijeme vývarem a v posledních třech minutách dušení přilijeme víno. Hotovou šťávu zakapeme citrónem. Závitky přendáme a mísu, a obložíme je kolečky citrónu.
Obměna: místo vína přidáme do šťávy 5 lžic husté kyselé smetany.
Přílohy: dušená rýže, jemné noky vařené i smažené, saláty.
Zanechat komentář