Příprava telecích nožiček

Maso z telecích nožiček je velmi oblíbené a levné. Pro jednu osobu počítáme 1 nožičku, tj. 2 půlky. Správně se telecí nožičky mají prodávat vykostěné a rozpůlené, ale protože tento způsob prodeje u nás vymizel, přijde jistě vhod několik následujících rad.

Vykostit syrové telecí nožičky je dosti obtížní a jen málokterá kuchařka, zejména začátečnice, to dokáže.

Nožičky před vařením důkladně očistíme, tj. zbylou srst opálíme, nožičky oškrábeme a důkladně opláchneme. Dáme je vařit celé do osolené vody s kouskem cibule a celeru nebo s kousky kořenové zeleniny všeho druhu. Poloměkké nožičky vyndáme, rozkrojíme je a kost, která se vařením částečně uvolnila, vyjmeme. Pak nožičky dovaříme zcela doměkka a vyndáme z nich malé klouby. Necháváme-li nožičky před další úpravou zcela vychladnout, položíme je rovně, aby měly po ztuhnutí pěkný tvar. Před smažením je znovu osolíme.

Vývar z nožiček použijeme do zahuštěné polévky bramborové, kapustové s krupkami nebo do polévky luštěninové.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>