Maso z telecích nožiček je velmi oblíbené a levné. Pro jednu osobu počítáme 1 nožičku, tj. 2 půlky. Správně se telecí nožičky mají prodávat vykostěné a rozpůlené, ale protože tento způsob prodeje u nás vymizel, přijde jistě vhod několik následujících rad.
Vykostit syrové telecí nožičky je dosti obtížní a jen málokterá kuchařka, zejména začátečnice, to dokáže.
Nožičky před vařením důkladně očistíme, tj. zbylou srst opálíme, nožičky oškrábeme a důkladně opláchneme. Dáme je vařit celé do osolené vody s kouskem cibule a celeru nebo s kousky kořenové zeleniny všeho druhu. Poloměkké nožičky vyndáme, rozkrojíme je a kost, která se vařením částečně uvolnila, vyjmeme. Pak nožičky dovaříme zcela doměkka a vyndáme z nich malé klouby. Necháváme-li nožičky před další úpravou zcela vychladnout, položíme je rovně, aby měly po ztuhnutí pěkný tvar. Před smažením je znovu osolíme.
Vývar z nožiček použijeme do zahuštěné polévky bramborové, kapustové s krupkami nebo do polévky luštěninové.
Zanechat komentář