¾ kg vepřového masa z plece, 3 cibule (2 větší a 1 menší), 1 lžíce pokrájené slaniny, 3 lžíce pokrájené kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 1 bobový list, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, špetka tymiánu, ¼ l kyselé smetany, 1 lžíce polohrubé nebo hrubé mouky, 4 zelené papriky, 3 rajčata, sůl
Z masa odkrájíme všechno sádlo a maso nakrájíme přes vlákno na plátky. 1 lžící drobně rozkrájeného sádla z masa a 1 lžící slaniny vyškvaříme, přidáme kořenovou zeleninu a později 1 menší rozkrájenou cibuli a vše osmahneme. Na základ vložíme osolené maso a po obou stranách je prudce opečeme. Pak je mírně podlijeme, přidáme koření a maso v troubě dopečeme. Měkké maso vyjmeme, necezenou šťávu přilijeme do hrnku ke smetaně smíchané s moukou a za stálého míchání povaříme. Hotovou omáčku procedíme do kastrolu, přidáme do ní 2 cibule nakrájené na kroužky a odjadřincované, nakrájené papriky. Jakmile zelenina změkne, přidáme oloupaná, nakrájená rajčata a jen krátce je povaříme, aby zůstala v kouscích. Nakonec v omáčce prohřejeme maso.
Přílohy: knedlíky, noky, rýže, špagety.
Zanechat komentář