Poměr: 6 artyčoků, sůl, voda a trochu citrónové šťávy, 8 dkg másla.
Postup: Z čerstvých artyčoků nejdříve odkrojíme stonek, špičky listů nůžkami odstřihneme, spodní tvrdé listy odstraníme a artyčoky pod tekoucí studenou vodou dobře omyjeme. Připravené artyčoky vložíme do slabě osolené a citrónovou šťávou okyselené vařící vody a asi 20 minut je nezakryté povaříme. Vody dáme jen tolik, aby byly potopeny. Potom artyčoky vyjmeme, střed artyčoků zbavíme lupínků a květních pestíků tak, že střední zůstanou pak ještě květní pestíky, které lžičkou vyškrábeme. Pak artyčoky vložíme zpět do vařící osolené vody, zakryjeme a vaříme tak dlouho, až jsou artyčoky měkké. Dají-li se okrajové lístečky lehce vytáhnout, znamená to, že jsou artyčoky měkké. Uvařené artyčoky upravíme na talíř, ozdobíme a podáváme k nim rozehřáté máslo.
Obměna: Místo rozehřátého másla můžeme podat holandskou omáčku.
Podáváme jako mezichod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 40 minut.
Zanechat komentář