Poměr: 50 dkg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 8dkg másla, 7 dkg pískového cukru, nepatrně soli, ¼ litru mléka, 2 až 3 žloutky, 1 lžíce rumu a trochu citrónové kůry nebo vanilky. – Sádlo nebo olej na smažení, 20 dkg povidel na plnění, 10 dkg tvrdého tvarohu a trochu cukru na posypání a ¼ litru šlehačky na zdobení.
Postup: Z uvedeného poměru zaděláme přidáním rumu těsto jako na dukátové buchtičky (viz recept č. 1423). Hotové těsto dáme kynout, po zkynutí je mícháním srazíme a dáme kynout znovu. Zkynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku silnou asi 1 cm, a okrouhlým vykrajovačem, jakého se používá k vykrajování koblih, z ní vykrajujeme kolečka – vdolky. Vdolky dáme na ubrousek posypaný moukou a necháme je znovu kynout. Uprostřed vdolečků promáčkneme důlek. Pak vdolečky smažíme zakryté pokličkou v kastrole, ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku. Když se spodní strana vdolků do zlatova vysmaží, obrátíme je a bez pokličky dosmažíme. Vysmažené vdolečky vyjmeme odpěňovačkou z tuku, důlky naplníme povidly, posypeme nastrouhaným tvarohem, ozdobíme šlehačkou a pocukrujeme.
Obměna: Naplněné a posypané vdolečky můžeme přelít kyselou smetanou nebo jogurtem.
Poznámka: Chceme-li uspořit tuk, můžeme vdolečky smažit v pánvi v menším množství tuku. Pánví pohybujeme, aby se vdolky nepřipálily. Můžeme je péci i v hodně horké troubě na pomoučeném plechu.
Pro 10 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář