Poměr: 1 bažant, sůl, mletý bílý pepř, 8 dkg másla, ½ litru vývaru, 8 dkg slaniny, 6 dkg cibule, ½ kg kyselého zelí, trochu kmínu, 1 dkg cukru, 6 dkg prosáté strouhané housky a 8 dkg ementálu nebo parmazánu na posypání a 3 dkg másla na pokapání.
Postup: Připraveného, očištěného bažanta opláchneme, uvnitř i na povrchu osolíme, slabě opepříme a svážeme (viz č. 1203). V kastrolu rozpálíme máslo a bažanta v něm rychle po všech stranách opečeme. Pak ho podlijeme trochou vývaru, vložíme do trouby a za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme bažanta na obou stranách do poloměkka, tj. asi 1 hodinu. Podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru. Pak bažanta vyjmeme a rozčtvrtíme.
Mezitím v jiném kastrolu rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní drobně nakrájenou cibuli, trochu ji osmahneme, na to dáme překrájené kyselé zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme a osladíme, podlijeme trochou láku ze zelí a ½ hodiny dusíme. Na podušené zelí dáme rozčtvrceného bažanta, přelijeme šťávou z opečeného bažanta, zakryjeme pokličkou a ještě asi ½ hodiny dohromady dusíme. Potom porce bažanta vyjmeme, polovinu dušeného zelí dáme do ohnivzdorné porcelánové nebo skleněné mísy, na ně dáme porce bažanta, zbylým zelím je zakryjeme, povrch pokrmu posypeme strouhanou houskou a nastrouhaným sýrem, pokapeme máslem a v horké troubě asi 10 minut opečeme.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené nebo opečené brambory, popř. jemný knedlík.
Pro 4 osoby.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář