Poměr: 6 dkg másla, 7 dkg hladké mouky, 2 dkg cibule, trochu tymiánu a muškátového oříšku, 4 zrnka bílého pepře, sůl, ¾ litru mléka a 3 dkg másla na pokapání. (Přidáme-li do omáčky 1/16 l šťávy z telecí pečeně nebo ¼ l telecího vývaru, zvýšíme podstatně chuť omáčky.)
Postup: V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme k němu jemně nakrájenou cibuli a trochu ji zpěníme. K tomu přisypeme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. To trvá necelé 2 minuty. Pak postupně podléváme jíšku studenou šťávou nebo vývarem, pak vařícím mlékem, a nakonec přidáme sůl, trochu tymiánu, nastrouhaného muškátového oříšku, pepře a za stálého míchání pomalu vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku buď ubrouskem, nebo jemným sítem procedíme, a nepoužijeme-li jí ihned, pokapeme povrch máslem, aby se na ní neutvořil škraloup.
Takto připravenou omáčku, která je obzvláště hustá, používáme k přípravě opékaných i zapékaných pokrmů, jako je opékaný květák, zapékaná zelenina apod., k přípravě kroket a jako základu k bílým omáčkám. Rozředěnou vodou nebo mlékem podáváme k dušenému telecímu masu, vařeným vejcím, k vařené zelenině, jako je květák, chřest apod. Jinak slouží jako základ k bílým speciálním mléčným omáčkám.
Asi ½ litru omáčky.
Úprava trvá 25 minut.
Zanechat komentář