Poměr: 90 dkg očištěné a odblaněné svíčkové, sůl, mletý pepř, 10 – 12 dkg sádla, 4 dkg másla nebo oleje a vývar z masa nebo z kostí.
Postup: Ze střední části očištěné a odblaněné svíčkové nakrájíme přes vlákno 6 řezů (špalíčků) asi 3 až 4 cm silných, vážících 15 dkg, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme, ze stran rukama shrneme do původního tvaru a výšky, vzhledně zaokrouhlíme a po obvodu obvážeme motouzem. Bifteky pečeme na pánvi v horkém sádle nebo oleji po každé straně 5 až 6 minut, celkem 10 – 12 minut. (Je-li svíčková širší, tj. z většího kusu, budou řezy nižší a pečou se pak 5 minut na každé straně. Je-li svíčková užší, budou řezy vyšší a musí se péci 6 minut na každé straně.)
Pečené bifteky přendáme na nahřáté talíře nebo na mísu. Ze šťávy z pečených řezů odstraníme tuk, zbylou šťávu podlijeme vývarem, přidáme máslo, trochu osolíme, krátce povaříme a procedíme. Částí šťávy přelijeme opečené bifteky a zbylou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Důležité: Podáváme-li k biftekům opékanou šunku, prorostlou slaninu apod., dáváme ji opéci současně s biftekem, ovšem až ve chvíli, kdy se dopéká. Nikdy však nemáme opékat současně s biftekem vařené brambory, i když je to zdánlivě ekonomické. Brambory totiž zchlazují tuk a to má nepříznivý vliv na jakost opečeného bifteku.
Poznámka: Tak jako u řezů ze svíčkové, tak i u bifteků můžeme různým obložením, kombinovaným z různě upravených hub, zelenin, vajec, nastrouhaného křenu, kyselých okurek, plněných paštiček z lístkového těsta atd., a vhodnými omáčkami získat velké množství obměn.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opékané nebo smažené brambory, bramborové krokety, vařená a dušená zelenina, sázená vejce, francouzský salát, saláty ze syrové zeleniny, studené majonézové omáčky apod. Vhodná je také vorčesterské omáčka, kečup a hořčice.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 25 minut.
Zanechat komentář