Poměr:50 dkg polohrubé nebo hrubé mouky, trochu soli, 2 dkg kvasnic, ¼ litru mléka, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky a trochu citrónové kůry. – Máslo na potření plechu a těsta, 1 žloutek, 1 kg borůvek, 10 dkg moučkového cukru a 2 dkg másla.
Postup: Do misky dáme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a vařečkou mícháme tak dlouho, až se kvasnice rozpustí. K nim pak přidáme asi 10 dkg mouky, 1/8 litru vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto – kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme kynout. Do mísy dáme zbylou mouku, ke které přidáme sůl, zbylý cukr a citrónovou kůru. V mouce uděláme důlek a do něho dáme zkynutý kvásek. Žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce a postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce; nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme vařečkou v těsto. Dobře propracované těsto poprášíme na povrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout. Zkynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z každého dílu uděláme zakulacený bochánek, který dáme na pomaštěný plech a necháme trochu vykynout. Vykynutý pak do plocha přes celý plech stlačíme tak, aby kolem zůstal zvýšený okraj. Okraj koláčů potřeme žloutkem a střed vyplníme borůvkami. Povrch koláčů posypeme moučkovým cukrem a pokapeme máslem, nebo posypeme drobenkou a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi ½ hodiny.
Obměna: Místo borůvkami můžeme střed koláčů vyplnit rozpůlenými a odpeckovanými švestkami nebo meruňkami, třešněmi, rybízem apod.
Pro 10 – 15 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář