1 kg brambor, 1 lžíce soli, 1 lžíce másla, svařené horké mléko podle potřeby, 4 lžíce strouhané housky, máslo na omaštění
Omyté brambory oškrábeme, nakrájíme na stejně velké kousky a zalijeme do roviny horkou osolenou vodou. Vaříme asi 15 až 20 minut doměkka. Pak je scedíme a prolisujeme nebo mačkadlem rozmělníme, aby nezůstal nikde kousek brambor v celku. Jakmile jsou zcela sypké, přidáme lžíci syrového másla a po částech přiléváme za stálého míchání svařené horké mléko. Je-li třeba, přisolíme. Kaši dobře našleháme. Sypeme ji strouhanou houskou opraženou nasucho, kterou po odstavení z ohně omastíme.
Bramborová kaše zelená
Do bramborové kaše přimícháme několik lžic podušeného, ochuceného lisovaného špenátu bez jíšky.
Používáme na zdobení a obložení pečení.
Bramborová kaše růžová
Do bramborové kaše přimícháme trochu rajčatového protlaku.
Používáme jako předchozí.
Zanechat komentář