Poměr: 1 ½ litru vody, 50 dkg brambor, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 dkg cibule, – na jíšku 6 dkg másla a 3 dkg hladké mouky, – 1 žloutek, 1/8 litru sladké smetany a zelená petržel.
Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme osolenou vařící vodou a uvaříme do měkka.
Z másla, jemně nakrájené cibulky a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji odvarem z brambor, asi 20 minut povaříme, přidáme pepř, majoránku, uvařené brambory, podle chuti osolíme, krátce zavaříme a nakonec zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Do hotové polévky vložíme jemně rozsekanou zelenou petržel a podáváme.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář