Bramborové karbanátky

Poměr: 40 dkg uvařených, prolisovaných moučných brambor, 5 dkg strouhané housky, 5 dkg másla, 3 žloutky, 25 dkg uvařeného uzeného masa nebo odkrojků z pečeně, sůl, trochu muškátového oříšku. Na obalení 3 bílky a 1 vejce, 15 dkg strouhané housky a na pečení 12 dkg sádla nebo oleje.

Postup: V misce utřeme máslo do pěny, pak k němu přidáme žloutky, strouhanou housku, jemně rozsekané maso, prolisované brambory, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, a vše dobře promícháme. Z hmoty pak vyválíme na moukou poprášeném vále silnější váleček, nakrájíme jej na 16 dílů, z kterých pak utvoříme malé nižší bochánky – karbanátky. Karbanátky omočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhané housce a v horkém tuku je po obou stranách upečeme do růžova. Karbanátky můžeme péci v pánvi na plotně anebo v pekáči v horké troubě. Chceme-li, aby karbanátky měly stejnoměrné zabarvení, pak je můžeme vysmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku.
Obměna: Do bramborové hmoty můžeme přimíchat pro zpestření chuti 2 dkg jemně nakrájené a na másle osmažené cibulky.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Salát ze syrové zeleniny nebo dušená zelenina apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>