Poměr:
I. 90 dkg syrových brambor, 4 dkg másla, asi 1 dkg soli, 2 vejce, 12 dkg polohrubé mouky a 12 dkg krupice.
II. 90 dkg syrových brambor, 5 dkg másla, sůl, 3 vejce a 8 dkg hrubé mouky.
III. 90 dkg syrových brambor, 10 dkg škrobové moučky, 1 vejce a sůl. (Z tohoto poměru upravené knedlíky jsou velmi jemné a lehké. Máme-li raději knedlíky tužší, přidáme do těsta ještě 7 dkg hrubé mouky nebo jemné krupice.)
Postup: Brambory, pokud možno moučné, buď ve slupce, nebo oloupané, uvaříme v osolené vodě do měkka. Uvařené scedíme a po krátkém vypáření, jsou-li ve slupce, oloupeme, ještě horké ihned sítem nebo lisem na brambory prolisujeme a dokud jsou ještě teplé, smícháme je s krupicí nebo moukou. Pak přidáme ostatní přísady a těsto rychle a dobře propracujeme. Z hotového těsta vyválíme na vále moukou poprášeném silné nudle, které rozkrájíme stejné kousky a utvoříme z nich menší kulaté knedlíčky o průměru asi 4 cm. Připravené knedlíčky vkládáme do vařící osolené vody a pomalu asi 10 minut vaříme. Jakmile se začnou vařit, nadlehčíme je vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Hotové knedlíčky opatrně vyjmeme drátěnou naběračkou, přendáme na mísu a potřeme rozpuštěným máslem.
Obměny: Z Prvního poměru můžeme udělat větší knedlíky (šišky) dlouhé asi 20 cm, o průměru nejvýše 5 cm, které pak zaváříme do vařící osolené vody a vaříme pomalu asi 20 minut. Uvařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky.
Poznámky: Knedlíky z bramborového těsta můžeme připravovat také z vychladlých, den předem uvařených brambor, které pak nastrouháme nebo umeleme na strojku. Z uvařených vychladlých brambor jsou knedlíky sušší a křehčí. Těsto na bramborové knedlíky ihned zpracujeme, neboť dlouhým stáním řídne!
Vody na vaření knedlíků musí být dostatek, knedlíky v ní musí volně plavat. Proto je na vaření knedlíků vhodný široký, velký kastrol.
Podáváme jako příkrm k pečeným masům, zvláště k vepřové pečeni, sekané pečeni, k pečené huse a kachně, k uzené vařenému masu apod., anebo polité sádlem, popř. rozškvařenou slaninou a sypané osmaženou cibulkou jako samostatný pokrm s dušeným zelím nebo se salátem ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář