Bramborové krokety

Poměr: 90 dkg syrových brambor, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 6 dkg másla, 3 žloutky – na obalení 3 bílky a 15 dkg strouhané housky, na vysmažení sádlo nebo olej.

Postup: Čisté omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Uvařené oloupeme, ještě horké prolisujeme sítem nebo lisem na brambory, dáme do misky, osolíme a okořeníme, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a dobře promícháme. Z vychladlé hmoty upravíme na moukou poprášeném vále krokety a to buď v podobě válečků asi 6 cm dlouhých a 2 ½ cm silných, nebo do tvaru kouliček o průměru 3 cm, omočíme je v rozšlehaných bílcích nebo vejcích, obalíme ve strouhané housce a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku vysmažíme do zlatova.
Obměna: Do hmoty můžeme také zamíchat 3 dkg nastrouhaného ementálu a přikořenit mletým bílým pepřem.
Podáváme jako příkrm k pečeným masům, ke zvěřině a k dušené zelenině, zvláště ke špenátu, nebo jimi obložíme maso upravené na míse.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 45 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>