Bramborové pusinky (Pommes princesse)

Poměr: 1 kg syrových, nejlépe moučných brambor, 8 až 10 dkg másla, 2 žloutky, 1 vejce, 4 dkg nastrouhaného ementálu nebo parmazánu, sůl a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Trochu tuku a mouky na plech a 1 vejce na potření.

Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, rozčtvrtíme, ve slané vodě uvaříme, necháme vypářit a ještě horké prolisujeme sítem anebo protlačíme lisem na brambory. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme k němu strouhaný sýr, žloutky, vejce, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, prolisované brambory a dobře vše promícháme. Touto hmotou naplníme sáček s hvězdičkovitou trubičkou a nastříkáme na plech, pomazaný máslem a posypaný moukou, pusinky, které potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě pečeme do růžova. To trvá asi 12 minut. (Kromě pusinek můžeme vystřikovat i jiné tvary, jako věnečky, „šneky“ apod.) Hmotou vystřikujeme také různé ozdoby na okraji ohnivzdorných mis. Ty pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě do zlatova. Střed takto ozdobené mísy vyplníme pečení nakrájenou porce, nebo upečenou drůbeží, popř. upravenou rybou.
Podáváme jako ozdobný příkrm k pečenému masu, k pečené drůbeži, rybám a zelenině, používáme jich také jako vložky do hovězího vývaru apod.

Pro 6 až 8 osob.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>