Poměr: ¾ kg vařených bramborů, 3 slanečky, tzv. mlíčňáky, 15 dkg jablek, 1/8 l kyselé smetany nebo jogurtu, 2 lžíce oleje, lžíce octa nebo šťávy z poloviny citrónu, trochu soli, pepře a buď 1 dkg kaparů, nebo 1 kyselou okurku, ev. trošku vorčesterské omáčky.
Postup: Slanečky nejdříve očistíme a získané mlíčí žíněným sítem prolisujeme do misky. (Nemáme-li slanečky „mlíčňáky“, použijeme místo mlíčí k přípravě marinády jedné půlky prolisovaného slanečka.)
K mlíčí přidáváme za stálého míchání vařečkou olej, smetanu nebo jogurt, ocet nebo citrónovou šťávu, vorčesterskou omáčku, a dobře vše promícháme. Očištěné slanečky nakrájíme na menší kostičky. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do misky. K nim přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka, nakrájené slanečky, na malé kostičky nakrájenou okurku nebo jemně rozsekané kapary, trochu osolíme, opepříme a vše lehce promícháme. Připravenou směs polijeme marinádou zhotovenou z mlíčí, znovu salát lehce promícháme, dáme do skleněné misky a ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí, vařeným vejcem, ředkvičkou, okurkou, citrónem atp.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář