1 kg brambor syrových, 1 ½ lžíce másla nebo sádla, 1 velká cibule, silný vývar, sůl
Brambory nakrájíme na plátky, mírně posolíme, posypeme drobně pokrájenou cibulí a navrstvíme je do kastrolu solně vymaštěného tukem. Zalijeme je vývarem, poklademe kousky zbylého másla a dusíme doměkka.
Obměna:
Místo cibule použijeme větší množství póru.
Brambory dušené II
1 kg syrových brambor 1 ½ až 2 lžíce másla 1 velká cibule, vývar z masa, sůl, 2 lžíce hladké mouky
Syrové brambory nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulí, přidáme brambory, poprášíme je asi 2 lžícemi hladké mouky, osolíme, promícháme a zalijeme do roviny masitým vývarem. Dusíme v troubě dorůžova.
Obměna: místo vývaru použijeme na zalití 1/3 l mléka.
Brambory dušené III
1 kg vařených brambor, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce usekané petrželové natě, sůl, muškátový oříšek, 1 dl bílého vína, 2 žloutky, 1 stroužek česneku, vývar
Na másle podusíme drobně pokrájenou cibuli, později přidáme petrželovou nať, krátce ji osmahneme, přidáme na kolečka nakrájené vařené brambory, osolíme, přidáme usekaný česnek, strouhneme trochu muškátového oříšku a promícháme. Dusíme mírně podlité téměř doměkka. Ke konci přilijeme víno se žloutky a dodusíme.
Podáváme se saláty jako přílohu nebo samostatný pokrm.
Obměna: místo vína použijeme 1/8 l mléka.
Zanechat komentář