Poměr: Asi 18 středně velkých kulatých brambor (tj. asi 1 ½ kg), 8 dkg másla, 1 vejce, sůl, trochu mletého pepře, 30 dkg hrubě umletého masa (může to být salám, telecí nebo vepřová pečeně, uzené vařené maso nebo hašé z masa, popř. jedna masová konzerva), 2 lžíce smetany, 4 dkg sýra, trochu zelené petržele a trochu másla na pokapání brambor.
Postup: Brambory dobře omyjeme, vložíme je do vymaštěného pekáče a v horké troubě upečeme skoro do měkka, anebo je uvaříme ve slané vodě. Pak pečené brambory buď oloupeme, nebo ponecháme ve slupce; vařené však oloupeme. Potom brambory na jedné straně trochu seřízneme, aby rovně stály, vršek brambor zčásti odkrojíme a vnitřek vydlabeme ostrou lžičkou. V misce utřeme máslo, k němu přidáme vydlabaný vnitřek brambor, vejce, umleté maso, smetanu, sůl a koření a dobře směs promícháme. Touto směsí pak vrchovatě naplníme vydlabané brambory, naplněné narovnáme těsně vedle sebe do tukem vymazané ohnivzdorné misky nebo kastrolu, povrch brambor posypeme nastrouhaným sýrem a jemně rozsekanou zelenou petrželí, pokapeme máslem a v horké troubě asi 12 minut zapékáme.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako samostatný pokrm s dušenou zeleninou.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář