Brambory vařené na kyselo, s vejci

Poměr: 1,50 kg brambor, sůl, 6 dkg slaniny, 4 dkg hladké mouky, 2 dl kyselé smetany, trochu octa nebo láku z kyselého zelí, 6 ztracených vajec (viz recept č. 837), trochu kopru nebo pažitky, popř. bobkový list a trochu cukru.

Postup: Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, omyjeme a v osolené vařící vodě uvaříme do poloměkka.
Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu, postavíme na oheň, a když zesklovatí, zaprášíme ji moukou, osmahneme a podlijeme buď 1/10 litru láku z kyselého zelí nebo nemáme-li lák – 1/10 litru vývaru z povařených brambor okyseleného octem, osolíme a dobře povaříme. Do zahoustlé omáčky přidáme scezené brambory, okořeníme usekaným koprem nebo pažitkou popř. bobkovým listem, nepatrně osladíme a brambory dovaříme. Nakonec k bramborům přilijeme kyselou smetanu a krátce prohřejeme. Do každé porce brambor s omáčkou vložíme jedno ztracené vejce.
Obměna: Hotovou omáčku můžeme ještě zjemnit žloutkem.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 45 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>