Poměr: 10 zralých broskví, 20 dkg pískového cukru, 4 cl koňaku nebo vínovice, šťáva z 1 pomeranče, 2 litry bílého přírodního vína, cukrový sirup podle chuti a 1 láhev šampaňského vína nebo sodovky.
Postup: Broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, pak na okamžik do ledové vody, abychom mohli lehce odstranit slupku. Oloupané broskve rozpůlíme, pecky vyjmeme a nahnědlou dužninu uvnitř broskve odkrojíme, aby bowle nedostala nahořklou příchuť. Broskve pak nakrájíme na větší kostky, dáme do skleněné teriny, prosypeme cukrem a nalijeme na ně vínovici nebo koňak, pomerančovou šťávu a tolik vína, aby byly potopeny. Pak postavíme terinu asi na 1 ½ hodiny k ledu. Občas směs lehce zamícháme. Potom přidáme podle chuti cukrový sirup, zbytek dobře vychlazeného vína vše lehce zamícháme a postavíme znovu k ledu. Až před podáváním přilijeme do bowle buď vychlazené šampaňské víno, nebo vychlazenou sodovku.
(Asi 3 litry – pro 10 osob.)
Zanechat komentář