Poměr: 6 větších brukví, 1 žemle, 1/16 litru mléka, 20 dkg vařeného nebo pečeného masa (může to být telecí, vepřové, hovězí, popř. i uzené maso), 5 dkg slaniny, sůl, pepř, zázvor, zelená petržel, 5 dkg másla a 1/8 litru vývaru.
Postup: Očištěné brukve vložíme neoloupané do slabě osolené vařící vody a téměř do měkka je uvaříme. Pak brukve oloupeme, vršek seřízneme a střed brukví vydlabeme. Žemli ostrouháme, rozčtvrtíme, namočíme asi na ¼ hodiny do mléka a pak ji vymačkáme. Maso, slaninu, vymačkanou žemli a vydlabanou část brukví na masovém strojku umeleme, přidáme trochu soli, pepře a zázvoru a dobře směs promícháme. Směsí naplníme uvařené brukve a seříznutým vrškem zakryjeme. Do kastrolu dáme máslo, na ně narovnáme vedle sebe naplněné brukve, podlijeme vývarem, vložíme do trouby a dusíme. Udušené upravíme na misku, polijeme vlastní šťávou a posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako mezichod.
Příloha: Vařené nebo opékané brambory, bramborová kaše apod.
Také morková, papriková, houbová, popř. rajčatová omáčka je vhodnou přílohou.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář